Buraki w jadłospisie
Zwiększając ilości błonnika w codziennej diecie, należy pamiętać o wypijaniu większej ilości wody lub innych płynów, gdyż błonnik wiąże się z cząsteczkami wody i wtedy dopiero ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka i wszelkie zachodzące w nim procesy. Pokarmy z błonnikiem powinny więc stać się nasza codziennością i pojawiać się znacznie częściej niż do tej pory. Buraki charakteryzują się stosunkowo wysoką zawartością błonnika oraz wielu innych cennych witamin i minerałów, które nieczęsto można spotkać jednocześnie w poszczególnych produktach spożywczych.
Buraki nazywane są powszechnie kopalnią zdrowia i powodują bardzo silne efekty terapeutyczne. Sprawdzają się doskonale w profilaktyce nowotworowej i są w zasadzie najskuteczniejszymi warzywami walczącymi z rakiem. Wzmacniają organizm w przypadku wystąpienia silnej anemii lub nawet białaczki. W burakach znajdziemy spore ilości magnezu i potasu, a to wspomoże nasz układ krążenie wpływając bardzo korzystnie na ciśnienie tętnicze i występujące już choroby serca. Wspomogą także pracę wątroby i całego układu pokarmowego. Dlatego też warto spożywać buraki znacznie częściej, niż tylko raz na rok w barszczu podczas świąt.
Najnowsze komentarze